Helder schrijven

Sinds 2009 heb ik meer dan 250 medische artikelen geredigeerd en bijna 1000 medisch onderzoekers getraind in Medisch wetenschappelijk schrijven in het Engels. Wat mij daarbij opvalt dat woordkeus en grammatica niet de grootste obstakels vormen voor wetenschappelijk schrijven in het Engels. In tegendeel, juist omdat Engels een enorme academische woordenschat combineert met een relatief eenvoudige grammatica, is deze taal zo geschikt voor internationale communicatie over wetenschap.

Een belangrijk struikelblok is echter wel dat heldere communicatie in het Engels sterk wordt bepaald door de volgorde van informatie in zinnen en alinea’s. Opmerkelijk genoeg heeft geen van mijn deelnemers daar op school ooit iets over gehoord. Voor mijn lessen is dat alleen maar fijn, want daardoor kan ik iets bieden wat voor iedereen nieuw is en wat bovendien voor de meeste wetenschappelijk georiënteerde deelnemers leuk en makkelijk te leren is – zelfs voor diegenen die vinden dat ze geen affiniteit hebben met taal.

Een bijkomend voordeel van mijn ‘structurele’ benadering van wetenschappelijk schrijven in het Engels is dat tijdens het verbeteren van de structuur van een tekst vaak inhoudelijke leemten en onduidelijkheden aan het licht komen. Auteurs worden daardoor gedwongen om nog eens preciezer na te denken over de samenhangen en implicaties in hun teksten. Met andere woorden: door helder in het Engels te schrijven, gaan ze ook helderder denken.

Dat proces wordt ondersteund door de feedback die de deelnemers tijdens de lessen krijgen van elkaar, waardoor zij en passant ook leren om kritischer en nauwkeuriger te lezen en opbouwende kritiek te geven op elkaars werk. Voor mij als docent is dat het mooiste moment in de training: als ze het van mij overnemen en elkaar advies gaan geven hoe ze nog duidelijker en nauwkeuriger  kunnen schrijven in het Engels.

fullsizeoutput_27c

Een gedachte over “Helder schrijven

  1. Meily Setyawati

    Dear Lisette,

    I am Meily Setyawati, a biopharmaceutical master student who had join your academic writing course in last february at the University of Leiden. From the 3 days course you gave, I must say that you are the best english writing teacher I have ever met. I did learn really a lot from your very-short-course and I truly have a new insight about language, especially English!

    Best wishes, Meily Setyawati

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *